Baroque Unlocked:

02 Oktober 2021

Aanvang 20.15 u

Locatie: Studio 150 Bethlehemkerk,
Zwanenplein 34, 1021 CM Amsterdam

Op zaterdag 2 oktober kun je in de Bethlehemkerk in Amsterdam Noord een bijzonder concert bezoeken; ‘Baroque Unlocked’. Een door viola da gamba speler Robert Smith bedacht concept, waarbij kenmerken uit de barokmuziek vertaald worden naar andere genres zoals jazz, rock, pop en folk/traditional.

Vier Amsterdamse musici met verschillende muzikale achtergronden hebben intensief samengewerkt om dit concert te creëren. Ze hebben een spannend programma samengesteld, door repertoire uit hun eigen vakgebied te selecteren en het op een nieuwe manier door elkaar te laten herinterpreteren. Er is barok muziek te horen van Bach en Marais verweven met koloniale muziek uit Zuid-Amerika, nieuwe composities voor contrabas en viola da gamba onderbroken door Argentijnse en Chileense volksmuziek ritmes en betoverende arrangementen van songs van de heavy-metal band Metallica.

Robert Smith (viola da gamba): ‘Je zou absoluut naar dit concert moeten komen luisteren; je hoort vier uitstekende musici in elkaars werelden stappen en zichzelf uitdagen om muziek samen te stellen op een manier die ze nog nooit eerder hebben gedaan. Het is uitdagend, zinnenprikkelend en vol verrassingen.
Barokmuziek heeft een zeldzame overtuigingskracht. Toen we aan dit programma begonnen te werken, ontdekten we dat het barokke gereedschap van retoriek en gebaar gemakkelijk overdraagbaar was naar andere genres en ontstond er opeens een prachtige chemische reactie tussen de muziek en de musici. De ‘barok-taal’ werd uiteindelijk een verbindend thema voor diverse genres zoals hedendaagse en Zuid-Amerikaanse volksmuziek en zelfs heavy metal.’

Gebruikte inspiratiebronnen o.a.:

Marin Marais: Couplets from ‘Folies d’espagne’, Le Badinage (1701, 1717)
Anoniem: The Lancashire Pipes (Noord Engeland, 17e eeuw)
Yatsuhashi Kengyo: Rokudan no Shirabe (17e eeuw Japan)
Metallica: Fade to Black, One (1984, 1988)
Pēteris Vasks: Bass Trip (2003)
Paolo Pandolfo: Violatango (2015) Astor Piazolla: Café 1930

Tickets:

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-baroque-unlocked

 

Baroque Unlocked

Robert Smith, viola da gamba-speler, barokspecialist met een passie voor bewerkingen van heavy metal muziek;

Adrian van der Spoel, barokgitarist, zanger en specialist in Latijns-Amerikaanse barokmuziek;

James Oesi, een contrabassist met een focus op romantische en hedendaagse muziek;

Alvaro Pinto Lyon, multi-instrumentalist en zanger van Zuid-Amerikaanse folkloristische muziek.

 

Baroque Unlocked is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).